Van melk tot tarwe - geeuw!

24-10-2018

Roos gaat vrij frequent op controle bij haar kinderarts. Deze neemt de consultaties bij Kind en Gezin over, maar combineert dit ook met de medische opvolging volgens de Downpas. Vandaag is het tijd voor een prikje of 2 en een algemene check-up. Het begin is goed, Roos is afgelopen maand een halve kilo bijgekomen en weegt nu 7kg500. Daarnaast was ze eerst niet en dan weer wel gegroeid: meting 1 was 69cm, maar meting 2 bracht 71 cm (we noemen haar soms wormpje - glibberig en erg beweeglijk). Eerlijk gezegd hadden we dit verwacht, ze eet zeer goed, is zichtbaar aangekomen en ons meisje stelt het op vele vlakken prima. Behalve dan... dat slapen!

Toch maar eens aangekaart dat we stilaan aan onze grens zitten (oké oké: we zijn er al over), met dat gemiddeld 10 keer opstaan in één nacht. Op dat vlak hadden we ook een slechte week, we kwamen soms aan 15 keer opstaan... Sinds een week zijn we gestart met Meladormil druppels (dank u favo-vriendin voor de aanrader!). Na deze druppels is ze gegarandeerd 15 minuten later in dromenland! Ons wormpje is dus niet vrolijk actief tot 21u30, maar al zalig ronkend tegen 19u30. Feest!

Alleen helpt het enkel voor inslapen, niet voor doorslapen... Misschien was het eraan te zien, of was ik heel overtuigend of heb ik een zeer goede kinderarts (ik denk een combinatie van de 3), want deze klachten werden onmiddellijk serieus genomen. Haar stoelgang problemen en sporadisch overgeven kwam ook aan bod, net als haar gerommel in haar buik, en boeren die je doen omver vallen (écht, serieus heftig luchtje soms!).

En zo kwam het voorstel om Roos op een aangepast dieet te zetten: voeding zonder melk of tarwe. Gelukkig kon er direct een diëtiste heel wat uitleg geven (man, die twee ingrediënten zitten gewoon o-ve-ral in!) en kon ik met heel wat info en een boodschappenlijstje aan dit avontuur beginnen. Snel-snel soja groeimelk, soja pudding en speltbrood aangekocht, zodat Roos in de namiddag al aangepaste voeding kreeg in de kinderopvang én ook 's avonds thuis.

Ook de kinderopvang heeft onmiddellijk gekeken voor aangepast voeding 's middags, wij bezorgen de pudding en het brood, zodat Roos gewoon mee kan doen met de andere kinderen tijdens eetmomenten. Ondertussen houden we samen in een dagboek alles goed bij: haar eten, stoelgang, overgeven, slapen...

Dat speltbrood lag haar alvast niet: Roos gooit eten weg als ze genoeg heeft of als het haar simpelweg niet aanstaat. Eerlijk gezegd: wat was dat voor brood... Droge, zware samenstelling, rook wel lekker, maar moeilijk te kauwen - ik had ook zin in wegsmijten. De Soja pudding met caramel daarentegen: wenen, tieren, kloppen op haar eetstoel als potje 1 op was. Potje 2 tot de laatste hap opgesmuld (en dan snel afgeleid met iets anders - 3 zou er echt wel over zijn). Voor het slapen gaan dan de sojamelk uitgetest. Ze dronk iets minder dan gewoonlijk, maarja, de melk dreef in de sojapudding, het zal ook feest geweest zijn in haar buik...

Naast de aangepaste voeding raadde de kinderarts aan om opnieuw de 5 minuten regel in te voeren. Eerder had dit geen effect, maar we zijn tot veel bereid, dus lassen we dat ook opnieuw in. De nacht is bijzonder goed verlopen: Roos is 3 keer wakker geworden, maar 2 van de 3 keer was ze binnen de 5 minuten uit zichzelf gekalmeerd. In het midden van je slaap 5 minuten naar gekrijs luisteren is niet te onderschatten - zelf ben je klaarwakker hopend dat broer niet wakker wordt - maar wat een opluchting zeg! Zou dit dieet nu al kunnen effect hebben? Er groeit een beetje hoop... Binnen 2 weken moeten we onze bevindingen meedelen, afhankelijk daarvan kan er nog een slaaponderzoek doorgaan in het ziekenhuis.

Wordt vervolgd...